Vse o pralnih plenicah

UPORABA PRALNIH PLENIC

Zakaj izbrati pralne plenice?

Kakšna je prednost pralnih plenic pred klasičnimi plenicami?

Katere pralne plenice kupiti in kako jih vzdrževati?

Koliko lahko prihranim z uporabo pralnih plenic?

 

Miti in dejstva o pralnih pleničkah

Mit: Pralne pleničke niso prilagojene sodobnemu tempu življenja in sodobnim mamicam!

Dejstvo: Danes na trgu dobimo krojene pralne pleničke, ki so zelo udobne za uporabo in jih uporablja vse več mamic, ki jih skrbi za zdravje narave in otroka.

Mit: Pralne pleničke so zelo drage!

Dejstvo: Res moramo pralne pleničke kupiti naenkrat in so precejšen zalogaj (300€ in več). Vendar v dveh letih in pol (kolikor povprečno traja, da se otrok navadi na kahlico) potrošimo za nakup pleničk za enkratno uporabo (5500 pleničk) več kot 1400 €. Četudi prištejete pralnim pleničkam stroške vzdrževanja in druge, gre še vedno za več kot 1000 € razlike. Samo pri enem otroku!

Mit: Otrok je tako debelo povit, da mu pleničke ovirajo gibanje.

Dejstvo: Izkušnje kažejo, da je razvoj hoje pri otrocih, ki uporabljajo pralne pleničke, enako hiter. Pomembno pa je, da ga ne povijamo v pleničke, ki so namenjene za nočni čas, saj so debelejše (bolj vpojne) in drugače krojene kot dnevne, ki otroku omogočajo optimalno gibanje. Da otroku pleničke ne ovirajo gibanja, je potrdila tudi mamica, ki je dejala, da se je njena hčerka prvič obrnila v plenički za enkratno uporabo, a še istega dne tudi v pralni plenički.

Mit: Otroku je v pralnih pleničkah vroče.

Dejstvo: Pralne pleničke so res debelejše, vendar bolje dihajo, ker so izdelane iz naravnih materialov. Nasprotno pa v pleničkah za enkratno uporabo dokazano prihaja do pregrevanja, kar je še posebej nevarno za fantke, ker se jim pregrevajo moda, kar po nekaterih trditvah vodi v neplodnost. Poleti lahko vašega otroka pustite v bombažni plenički brez prekrivnih hlačk. Za njegovo kožo bo to še najboljša izbira!

Mit: Tako ali tako se čez bombažno ali bambusovo pleničko povije še plastične hlačke.

Dejstvo: Prekrivne hlačke niso plastične, temveč iz paropropustnega materiala, ki diha. Pa tudi sicer niso v direktnem stiku s kožo. Lahko se odločite tudi za volnene, ki vsebujejo lanolin, ki preprečuje, da bi zamočile.

Mit: Kaj pa voda, ki jo porabite za pranje?!

Dejstvo: Res je pranje pogostejše. Toda če odgovorimo z vprašanjem: Kaj pa voda, ki se porablja za izdelavo pleničk za enkratno uporabo (PEU)? Slednje se za izdelavo PEU porabi mnogo več kot pri pranju pleničk, poleg tega pa je odpadna voda onesnažena s škodljivimi snovmi.

Mit: Pralni praški so še bolj škodljivi kot pleničke za enkratno uporabo.

Dejstvo: Težka primerjava. Pralne praške lahko uporabljamo v manjši količini, kot je predpisano, lahko izberemo dodatno izpiranje ali pa peremo s pralnimi oreščki, ki so okolju povsem neškodljivi. Težko pa se ognemo dioksinu (stranski produkt beljenja s klorom, ki je kancerogen), TBT-u (fungicid – dodajajo ga proti glivicam, ki je hormonski motilec) in natrijevemu poliakrilatu (nevaren za uroinfekt, če se pleničke strgajo), ki se nahajajo v PEU in so zelo škodljivi.

Mit: Če imaš pralne pleničke, nujno potrebuješ sušilni stroj!

Dejstvo: Ni nujno. Mnogo mamic suši pleničke tudi zunaj na vrvi, če je primerno vreme, ali pa na radiatorjih. Za tako obliko sicer potrebuješ nekaj pleničk več, a je okolju dodatno prijazneje, saj je sušilni stroj porabnik električne energije.

Mit: Pranje pokakanih pleničk je naporno!

Dejstvo: Ob krojenih pralnih pleničkah lahko uporabljamo papirnate lističe, ki jih skupaj s kakcem odvržemo v školjko, če pa je listič samo polulan, ga lahko nekajkrat operemo. Se zgodi, da je blata več, a saj se kaki »nesreči« ne moremo izogniti niti z uporabo PEU.

Mit: Otrok se v mokri plenički počuti neugodno.

Dejstvo: Mogoče res in morda ga zato pogosteje previjemo, kar pa ni nujno slabo. Z uporabo pralnih pleničk se plenični izpuščaj pri večini otrok pojavlja redkeje kot z uporabo PEU. Otroci, ki občutijo, da so mokri, to hitreje povežejo z občutkom tiščanja, kar pa pomeni, da se bistveno hitreje privadijo na kahlico.

Mit: Sodobna mamica nima časa za pranje pleničk.

Dejstvo: Marsikatera sodobna mamica se zaveda posledic pretiranega onesnaževanja in pomembnosti naravne oskrbe svojega otroka in je za to pripravljena tudi kaj storiti.

Vir: Iskreni.net

ponudba pralnih plenic
pralna plenica
osfa pralna plenica

Pogosta vprašanja in odgovori o pralnih pleničkah

OPOMBA: Odgovori na vprašanja v nadaljevanju se ponekod navezujejo na uporabo pralnih plenic proizvajalca LittleLamb, ki jih lakho kupite tudi v spletni trgovini GALEB.EU. Kljub temu večina odgovorov in nasvetov velja tudi za pralne plenice drugih proizvajalcev.

Koliko plenic potrebujem?

Količina plenic, ki jih potrebujete za previjanje vašega malčka je odvisna od več dejavnikov: pogostosti močenja otroka, pogostosti pranja, možnosti sušenja … Večinoma zadostuje okrog 20 plenic.

Pri izračunu lahko upoštevate slednje:

* Kako pogosto previjate svojega otroka (novorojenčke npr. približno 8-krat na dan – na 3 ure).
* Kako pogosto želite prati (običajno je vsake 2 do 3 dni).
* K dobljenemu številu prištejte še vsaj 2–4 plenice, ki jih boste potrebovali, ko se bodo ostale plenice prale in sušile.

Primer izračuna: 8 x previjanje na dan, pranje vsake 2 dni, potrebujemo torej cca. (8 x 2) + 3 = 19 plenic

Ali potrebujem plenične predloge?

Plenične predloge so lahko pralne ali za enkratno uporabo. Pralne plenice Little Lamb imajo že dodane pralne plenične predloge oz. pralni vložek iz mikroflisa, ki opravlja funkcijo pleničnih predlog. Namesto teh ali tudi skupaj s temi pa lahko uporabljate tudi plenične predloge za enkratno uporabo.

Če je otrok samo dojen in je zaradi tega njegovo blato mehko, potem dodatnih pleničnih predlog iz celuloze, torej za enkratno uporabo, ne priporočamo, saj blato uhaja skoznje in ne opravljajo svoje funkcije. V tem primeru se najboljše obnese pralni vložek iz mikroflisa, ki delno zaščiti tudi plenico, da se ne ukvarjate s preveč madeži. Morebitne madeže pa odstranite najbolje tako, da oprane plenice sušite na soncu.

Pri trdnejšem blatu starejših malčkov pa nam plenične predloge za enkratno uporabo in/ali pralni vložki iz mikroflisa prihranijo nekaj časa in olajšajo delo. Celulozno plenično predlogo namreč skupaj z blatom preprosto odstranimo iz plenice v WC školjko. Če pa uporabljate samo vložke iz mikroflisa, pa le-tega preprosto napnete, raztegnete nad WC školjko in blato se preprosto loči z vložka, ki ga nato operete skupaj s plenicami

Ali je tudi pri uporabi pralnih plenic možen plenični izpuščaj? Kako ga lahko preprečim?

Plenični izpuščaj je možen pri uporabi katerihkoli plenic. Prvo in pomembno pravilo je pogostost previjanja in dobro čiščenje kože predvsem po veliki potrebi. Pri pralnih plenicah so lahko vzrok za plenični izpuščaj tudi ostanki pralnega sredstva. Uporabljajte torej pralno sredstvo brez dodatkov. Plenice tudi večkrat operite brez pralnega sredstva oz. pri vsakem pranju vklopite funkcijo dodatnega izpiranja.

Moje plenice imajo po pranju še vedno neprijeten vonj. Kaj lahko naredim?

Pri pranju je pomembno upoštevati predvsem količino pralnega sredstva. Če ga uporabljate preveč, se le-ta ne izpere dovolj dobro iz tkanine in nudi ugodne pogoje za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Plenice operite najmanj na vsake dva ali tri dni z zmerno količino pralnega sredstva. Ostanke pralnega sredstva odstranite tako, da plenice večkrat operete brez praška. Kot dodatek za dezinfekcijo in »odišavljanje« plenic lahko pri pranju dodate tudi nekaj kapljic olja čajevca (Tea Tree).

Bambus, bombaž ali mikrovlakna? Kaj izbrati?

Če želite plenice, ki bodo vzdržale pol ducata otrok, izberite plenice iz organskega bombaža, za super vpojnosti izberite plenice iz bambusa, če ste prostorsko omejeni glede sušenja in imate pomanjkanje časa, so najboljša izbira plenice iz mikrovlaken, ki dajejo razkošen občutek.

Bombaž je že stoletja vodilni material, kar se tiče vzdrževanja, pranja. Ima robustna vlakna, ki jih je mogoče oprati tisočkrat, a jih še vedno ne uničimo. Mnogi k¬upci so zelo zadovoljni z nakupom bombažnih pleničk Little Lamb, saj povedo, da so iste bombažne plenice porabljali za dva, tri ali štiri dojenčke, nato pa so jih prodali še naprej, saj so ostale povsem uporabne. Od leta 2011 so vse bombažne tkanine Littlelamb certificirane kot organske po Soil Association GOTS.

Bambus ima zelo vpojna vlakna in daje prijetno mehak občutek. Bambusova vlakna so 40 % vpojnejša kot bombažna, zato lahko v enem dnevu, v primerjavi z bombažnimi, zmanjšamo tudi številčno porabo plenic. Posamezna vlakna so krajša od bombažnih in nimajo tako dolge življenjske dobe, vendar ob pravilnem in skrbnem vzdrževanju zmorejo še vedno zdržati previjalno dobo za vsaj dva ali več otrok. Bambusova vlakna, ki se uporabljajo pri proizvodnji plenic Little Lamb, imajo certifikat Öko-tex100.

Prednost plenic iz mikrovlaken je predvsem ta, da se zelo hitro posušijo, zato so posebej priljubljene pri tistih, ki so prostorsko ali časovno omejeni pri sušenju plenic. Material cele plenice je enak, kot vložek iz mikrovlaken, ki ga uporabljamo tudi v bambusovih ali bombažnih plenicah. Le nekaj minut sušenja v sušilcu na nizki temperaturi ali krajše sušenje na zraku in plenica iz mikrovlaken je že pripravljena za porabo.

Priporočilo: mnogi kupci se odločijo, da kompletu plenic iz organskega bombaža ali bambusa dodajo še nekaj plenic iz mikrovlaken.

KAKO IZBRATI USTREZNO VELIKOST PLENIC

Plenice Little Lamb so na voljo v treh velikostih.
Velikost 1 je primerna za otroke od 3 do 9 kilogramov oz. za večino novorojenčkov do približno 9. meseca starosti.
Velikost 2 je primerna za otroke od 9 do 17 kilogramov oz. za otroke približno od 9. meseca starosti do časa, ko se otrok navaja na kahlico.
Velikost 3 se lahko uporablja od teže 13 kilogramov naprej.

Vendar je pri vseh teh »standardih« treba upoštevati, da niso vsi otroci pri enaki teži tudi enakih »dimenzij«, zato naj vam bo opis velikosti le orientacijski. Zato proizvajalec priporoča nakup poskusnega paketka (1 plenica), saj boste tako najlažje izbrali pravo velikost.

Med rastjo dojenčka se tudi njegova oblika telesa spreminja, zato se velikokrat zgodi, da je treba začeti uporabljati velikost 2 prej, kot je to predvideno, torej preden otrok doseže 9 kilogramov ali pred starostjo 9 mesecev, a se kasneje zgodi, da nekaj časa spet povsem ustreza velikost 1. To se dogaja predvsem v času, ko otrok postaja bolj »mobilen« in izgubi nekaj oblin in zalog, ki so že prej zahtevale večjo velikost plenic.

Kako naj uporabljam plenico Little Lamb?

1. Položite plenico v razprte prekrivne hlačke in namestite vanjo dodatni vložek (preloženega na pol za dečke in razprtega za deklice).

2. Na ta vložek namestite vložek iz mikroflisa ali papirnato/viskozno plenično podlogo.

3. Položite otroka na plenico in plenico ohlapno pritrdite z ježki.

4. Popravite vse notranje dele plenice, ki bi morebiti gledali iz plenice.

4. Nato zaprite z ježki še prekrivne hlačke in se prepričajte, da v celoti prekrivajo plenico, torej plenica ne sme biti vidna na nobenem mestu.

5. Namestite lahko tudi dodatni vložek za večjo vpojnost, torej za nočni čas, ko otroka ne previjate pogosto, in sicer oba skupaj, enega na drugega, ali enega v notranjost plenice in drugega med plenico in prekrivne hlačke.

Ko plenico snamete, zavrzite papirnato/viskozno plenično podlogo. Lahko jo odvržete v straniščno školjko, ker je biorazgradljiva. Če uporabljate vložek iz mikroflisa, ga preprosto raztegnite nad straniščno školjko in blato bo padlo z njega.

Iz kakšnega materiala so prekrivne hlačke?

Prekrivne hlačke Little Lamb ne prepuščajo mokrote.

Izdelane so iz raztegljive in mehke tkanine, ki je na notranji strani prevlečena s plastjo, ki ne prepušča vlage. Prekrivne hlačke so pralne na 40 ˚C. Vodoodporna notranja plast izgleda pod mikroskopom kot majhne luknjice, ki pa so dovolj majhne, da ne prepuščajo mokrote, a še vedno dovolj velike, da skoznje prehaja zrak, kar omogoča, da so prekrivne hlačke vodoodporne, vendar so kljub temu zračne. Zato lahko otrokova koža diha, s tem pa je tudi temperatura 1–2 ˚C nižja v primerjavi s prekrivnimi hlačkami iz najlona.

Ob straneh imajo elastične trakove, ki zagotavljajo, da iz pleničke ne bo ušlo nič, kar bi moralo ostati v njej.

So za pralne plenica kakšna posebna priporočila za pranje?

Preden začnete uporabljati plenice Littlelamb, je priporočljivo, da jih vsaj trikrat operete. Prva pranja opravite brez kakršnihkoli pralnih sredstev, torej samo z vodo. Takšno pranje je le zato, da zagotovite večjo vpojnost plenic.

Pred pranjem zaprite ježke, saj se le tako med pranjem ne bo prijelo vse na njih in tudi plenice se ne bodo »sprijele« med seboj. Tako bodo ježki tudi dalj časa trdno držali.

Popolna vpojnost plenic je zagotovljena po približno šestih pranjih, ampak plenice so primerne za uporabo že po treh pranjih.

Vsa naslednja pranja:

Pred pranjem vedno spnite ježke.

Plenice perite na srednji toploti, torej okrog 40 ˚C, občasno pranje (ob boleznih, bolj umazane plenice ...) pa je lahko na višji temperaturi, torej 60 ˚C ali 90 ˚C. Vsakokratno pranje na visoki temperaturi lahko skrajša življenjsko dobo pralnih plenic, saj se tako prej obrabijo/ poškodujejo ježki in elastika.

Plenice, umazane z blatom, perite sproti, ne puščajte jih neoprane več kot 3 dni.

Najbolje je, da plenice perete s polovično priporočeno količino pralnega sredstva, ki naj ne bo preveč agresivno za tkanine. Ne dodajajte mehčalcev za perilo, saj s tem naredite vlakna manj vpojna.

Ne uporabljajte kisa pri pranju prekrivnih hlačk, ker lahko poškodujete vodoodporno plast v prekrivnih hlačkah.

Ne uporabljajte belila in raznih proizvodov za beljenje perila oz. odstranjevanje madežev (oxy, vanish …), ker lahko poškodujete oz. skrajšate življenjsko dobo elastik in ježkov.

 

Kaj o pralnih plenicah govorijo članki

ZAKAJ SO PRALNE PLENICE BOLJŠE


Ena od najnovejših kampanj ekološko ozaveščenih:
Plenice iz blaga – Bolj zdrave so in malčki se v njih počutijo bolje.
Plenice za enkratno uporabo niso razgradljive in jih ni mogoče sežgati brez strupenih emisij – Vsak otrok z njimi prispeva približno tono odpadkov.

Bombažne otroške plenice že desetletje ali dve veljajo za predpotopne. V Sloveniji kar 98 odstotkov staršev uporablja plenice za enkratno uporabo, četudi pod njimi koža slabo ali sploh ne diha, uporabljene plenice pa so odpadek, ki ga ne moremo predelati naprej in zahtevajo svoj deponijski prostor (na smetiščih pomenijo desetino nerazgradljivih odpadkov). V njih so do okolja neprijazni materiali (plastika), ki niso razgradljivi in jih ni mogoče sežgati brez strupenih emisij (razen morebiti v incineratorjih). Vsak otrok z njimi prispeva kakšno tono odpadkov. V Sloveniji se nabere 40.000 milijonov plenic na leto (18.000 ton odpadkov). S njimi gre na smetišče tudi otrokovo blato s številnimi mikroorganizmi vred, ki počasi pronicajo v podtalnico in ogrožajo pitno vodo. Plenice za enkratno rabo so izdelane iz papirja, kar pomeni, da je treba za vsakega otroka posekati povprečno štiri drevesa in pol, za njihovo izdelavo pa je potrebno dvakrat več vode in trikrat več energije kakor za izdelavo bombažnih. Te so škodljive za okolje le, če jih peremo z neprimernimi pralnimi sredstvi.

Velik prihranek

Špelca Morojna, predsednica združenja Štorklja, oporeka izračunu, da so stroški za nakup ekoloških bombažnih plenic približno enaki kot stroški za plenice za enkratno uporabo, tudi zato, ker jih je mogoče shraniti še za naslednje otroke. Evropsko združenje za to področje govori o prihranku 1000 evrov na otroka, če ga previjamo v pralne plenice. Namesto 5000 do 6000 plenic namreč potrebuje le kakih 20 pralnih hlačnih bombažnih pleničk.

Ker so bombažne plenice prijaznejše za kožo, jih svetujejo tudi zdravniki. Tistim za enkratno uporabo očitajo tudi pregrevanje kože: pod njimi je telesna temperatura za 1,1 stopinje Celzija višja kot pod bombažnimi. Kakor je ta razlika majhna, pa je lahko odločilna za bodočo plodnost ali neplodnost malega junaka, opozarja Štorklja v svojem poučnem filmu. Urin v kombinaciji z naravnimi materiali ne povzroča alergičnih reakcij, kar ni mogoče trditi za plenice za enkratno uporabo. Njihova močno vpojna obloga je pravo gojišče bakterij. Mojca Durjava Kos, kemičarka, poudarja zlasti troje potencialno nevarnih sestavin, ki so lahko v pleničkah za enkratno uporabo: natrijev poliakrilat, ki izsuši kožo, če pride v stik z njo, okolju in zdravju izredno škodljive organoklorne spojine, četudi so navzoče le v sledeh, ter polivinilklorid, ki zagotavlja plenički nepremočljivost. Pediatrinja Ajda Cimperman opozarja na precej pogost plenični izpuščaj, ker otrok nima občutka mokrote. Ker ne sitnari, mu redkeje menjavamo pleničke, pod katerimi koža ne diha. Na plenicah je velikokrat še krema, ki dodatno draži kožo, zlasti poleti. Cimpermanova svetuje, da je otrok poleti čim več gol, da se koža, ki je ne milimo in ne mažemo, zrači.

Korak naprej, ne nazaj

Od desetih naključno izbranih mamic iz mestnega okolja, s katerimi smo se pogovarjali, tako rekoč vse uporabljajo plenice za enkratno uporabo. Razlika v ceni ni tolikšna, da bi odtehtala praktičnost. Le ena uporablja tudi pralne, kadar sta z otrokom doma. Vsem po vrsti se zdi največji problem sušenje debelih hlačnih plenic. Rešitev je sušilnik. A le za nujne primere, pravi Morojnova. Če sušimo na prostem, varčujemo energijo in plenice: te so uporabne še za tretjega otroka, medtem ko se sušene v sušilniku prej obrabijo. Prepričevanje o dobrih straneh do okolja prijaznih pralnih bombažnih plenic je nehvaležno in počasno. O tem priča tudi skromna prodaja hlačnih bombažnih pleničk. Dveletna Štorkljina anketa je pokazala, da so med redkimi uporabniki bombažnih pralnih plenic pretežno visoko izobraženi starši, stari nad 30 let, in da vprašani pogrešajo informacije o prednostih in slabostih plenic nasploh.

 

Alenka Zgonik

Vir: Delo - Četrtek, 13.09.2007

PRALNE PLENICE IN OKOLJE


Vsak otrok med obdobjem previjanja s plenicami za enkratno uporabo prispeva tono odpadkov.

Uporaba bombažnih plenic ima velik okoljevarstveni prispevek. V Sloveniji 98 odstotkov ljudi svoje dojenčke povija v plenice za enkratno uporabo, s tem pa vsak otrok tekom celotnega obdobja previjanja na smetišče prispeva tono odpadkov.

Plenice za enkratno uporabo so zdravstveno in ekološko sporne, opozarjajo v Združenju Štorklja. Proizvodnja in transport plenic za enkratno uporabo povzroča veliko industrijsko onesnaževanje, plenice na smetiščih predstavljajo 10 odstotkov nerazgradljvih odpadkov. Nevarno je tudi blato v plenicah, ki lahko povzroči okužbo podtalnice. Za izdelavo plenic za enkratno rabo je potrebno dvakrat toliko vode in trikrat toliko energije kakor za proizvodnjo bombažnih plenic, predstavljajo negativne strani v združenju. Nasprotno pa uporaba bombažnih plenic oz. naravnih materialov za previjanje otrok pomeni zdravstvene prednosti za otroka in velik okoljevarstveni prispevek, ki ga lahko prispeva vsaka družina, ki se odloči za okolju prijazno previjanje.

Če otroka previjamo v naravne materiale, potem blato odstranimo v kanalizacijo, vsak otrok pa v primerjavi z 5000 do 6000 plenicami za enkratno uporabo potrebuje le 20 do 25 bombažnih plenic, ki jih lahko uporabimo za več otrok, nato pa še kompostiramo. Tako odločitev za previjanje z naravnimi materiali za vsako družino pomeni tudi velik finančni prihranek, do 1000 evrov na otroka, pojasnjujejo v združenju. V okviru projekta so v društvu na pristojne institucije podali predlog za subvencijo za nakup bombažnih plenic družinam. Na predlog se je odzvala Mestna občina Ljubljana s finančno podporo v višini 300.000 tolarjev, iz katerih so v združenju oblikovali 15 bonov v vrednosti 20.000 tolarjev za prvih 15 kupcev, ki bi pri nas kupili hlačne pleničke v vrednosti 70.000 tolarjev ali več. Zaradi velikega zanimanja za bombažne hlačne pleničke pa so pozneje vrednost darilnega bona znižali na 15.000 tolarjev.

Vir: Vizita-POP TV

KONTAKTIRAJTE NAS

Če se vam po pregledu vsebin še vedno porajajo vprašanja o uporabi pralnih plenic, ne odlašajte, pišite nam na info@galeb.eu in z veseljem vam bomo odgovorili!

PREVERITE PONUDBO PRALNIH PLENIC

Vabimo vas, da si ogledate tudi ponudbo pralnih plenic in pripomočkov v spletni trgovini Galeb.eu, kjer so na voljo tudi paketi, ki smo jih pripravili tako, da se lahko seznanite in preizkusite različne tipe in materiale plenic - brez tveganja in večjih stroškov.

preizkus pralne plenice
preizkusni paket pralnih plenic